Månadsrapportering av arbetare från och med 2024 – Vad är det som gäller egentligen? Svaren får du i den här artikeln. Vi hjälper dig.
Nyheter
Flera coronarelaterade åtgärder förlängs
I mars införde man flertalet tillfälliga coronarelaterade åtgärder inom socialförvaltningen. Åtgärderna syftar till att minska smittspridning och att lindra pandemins ekonomiska konsekvenser – både för arbetsgivare och anställda. På grund av pandemins fortsatta skadeverkningar har regeringen nu beslutat att flertalet av de stödåtgärder som infördes i våras förlängs. Reglerna som infördes i början av året…
Ersättning för sjuklönekostnader
Med anledning av coronaviruset har regeringen infört tillfälliga regler om ersättning till arbetsgivare för sjuklönekostnader. Dessa regler innebär att staten ersätter arbetsgivare för hela eller delar av dessa kostnader. På grund av den pandemi som råder har riksdag och regering infört tillfälliga regler som innebär att alla arbetsgivare får ersättning för sjuklönekostnaden som de har…
Rehabilitering – ditt ansvar som arbetsgivare
Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla de åtgärder som kan hjälpa en sjukskriven person tillbaka i arbete. Det kan vara medicinsk, social eller arbetslivsinriktad rehabilitering. Som arbetsgivare ansvarar man för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen som syftar till att en sjukskriven ska få tillbaka arbetsförmågan och kunna återgå i arbete. Det finns ingen arbetsrättslig reglering som direkt…
Att tänka på när du jobbar hemifrån
Nu jobbar många av oss hemifrån mer än vanligt. Att jobba hemifrån medför både för- och nackdelar. Många känner att de kan jobba mer fokuserat eftersom de inte blir störda lika ofta av exempelvis sina kollegor. Man slipper långa resor till jobbet och det blir billiga lunchkostnader. Men det finns också utmaningar i att arbeta…
Friskvårdsbidrag – för dig som arbetsgivare
Många företag erbjuder friskvård till sina anställda i form av ett bidrag. Men varför ska man egentligen erbjuda friskvårdsbidrag? Vad räknas som en friskvårdsaktivitet och finns det regler jag behöver förhålla mig till? Vi besvarar dessa frågeställningar nedan. Fördelarna med att erbjuda friskvårdsbidrag Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner. Däremot…
Vad kostar det att ha en anställd?
När du anställer någon tillkommer fler kostnader än bara lönen. I en anställds lönekostnad ingår bland annat semesterlön, rörlig lönedel, löneskatt och arbetsgivaravgifter. Räkna ut vad en anställd kostar Lönekalkylatorn nedan hjälper dig att beräkna din preliminära kostnad för en anställd. Här kan du se kostnaden för skatt och avgifter samt även kostnaden för eventuella…
Tillfällig skattefrihet på gåvor och parkering
I syfte att minska smittspridningen av coronaviruset och öka konsumtionen för minskad ekonomisk skada för företagen har Skatteverket infört tillfällig skattefrihet. Beslutet trädde i kraft den 1 juni och gäller vissa förmåner som anställda kan få av sin arbetsgivare. Skattefri parkering Att erbjuda fri parkering är vanligtvis en skattepliktig förmån som ska beskattas utifrån marknadsvärdet….
AGI – Arbetsgivardeklaration på individnivå
AGI, eller arbetsgivardeklaration på individnivå, som det egentligen heter, är ett begrepp som ofta dyker upp för de som arbetar med lönefrågor. När det infördes var det en av de största nyheterna inom löneområdet på länge. De nya reglerna infördes i två steg och sedan januari 2019 ska alla redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå varje månad. …
Semester och semesterdagar
Som anställd har du rätt till 25 (30-) dagars semesterledighet per år, eller 5 dagar per år om du anställts 1/9 eller senare samma år som semestern. Om du inte har tjänat in 25 (30-) dagars betald semester har du rätt att ta obetald semester för de dagar du inte tjänat in. Vissa företag erbjuder…