Att tänka på när du jobbar hemifrån

Nu jobbar många av oss hemifrån mer än vanligt. Att jobba hemifrån medför både för- och nackdelar. Många känner att de kan jobba mer fokuserat eftersom de inte blir störda lika ofta av exempelvis sina kollegor. Man slipper långa resor till jobbet och det blir billiga lunchkostnader. Men det finns också utmaningar i att arbeta hemifrån. 

Vi listar några saker som kan vara bra att tänka på när du sitter hemifrån.

 1. Skapa rutiner och håll arbetstiderna.
  Det kan vara bra om man kan sitta lite avskilt och skapa en ”jobbhörna” hemma. Försök att skilja mellan arbete och fritid så det inte flyter ihop. Strukturera din arbetsdag som om du vore på jobbet. Låt tvätten ligga – det finns mycket hemma som kan ta uppmärksamheten från jobbet, så håll dig till din planering. Hitta din lösning för att jobba koncentrerat och fokuserat under en bestämd tidsperiod.
 2. Kom ihåg att ta pauser.
  Gå och hämta vatten eller en kopp kaffe/te – precis som på jobbet (micropaus). Men planera också in riktiga pauser för fika och lunch. Även hemma är det viktigt med mat och återhämtning. Att tro att effektiviteten ökar för att du svarar på mejl medan du äter är fel. Du förlorar snabbt i minskad koncentration någon timme senare.
 3. Rör på dig!
  Eftersom du missar rörelsen i att ta dig till och från jobbet, försök kompensera detta under dagen. Gå en promenad runt kvarteret eller längre för att ”gå till jobbet” innan du startar datorn. På samma sätt kan det vara bra att gå en promenad efter arbetsdagen för att byta mood och kom hem och känn att du nu är helt ledig.
 1. Se till att du har en bra arbetsplats.
  Kom ihåg att även vid distansarbete är arbetsgivaren ansvarig för medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att som chef ha kontinuerlig kontakt med sina medarbetare för att stämma av att arbetsmiljön är tillfredsställande och inte skapar risk för ohälsa. Sitt därför på en ordentlig stol vid ett bord. Det är aldrig bra att sitta i sängen och arbeta. Variera gärna arbetsställning om möjligt. Varva mellan att sitta och stå upp om det går. Kanske är promenadmöten möjliga?
 2. Prata med dina kollegor
  Försök att hålla kontinuerlig kontakt med dina kollegor. När man inte möts fysiskt tappar man saker som småsnacket i korridoren eller runt fikabordet. Det blir därför ännu viktigare med god kommunikation. Fika tillsammans via Teams/Skype och upprätthåll de sociala kontakterna. Det är viktigt att bibehålla en känsla av samhörighet inom organisationen.
 3. Distansmöten kan kräva mer förberedelser
  Tänk på att möten på distans kan kräva ännu mer förberedelse än ett vanligt fysiskt möte. Ha en tydlig agenda, testa tekniken i förväg och var disciplinerad i talarlistan om ni är många. Håll kortare möten då det kan vara svårare att behålla koncentrationen.

Lönefabriken hjälper dig och ditt företag med allt som har med löner att göra

Behöver du en stabil och pålitlig lönepartner med personlig service och lång erfarenhet av just lönehantering? Då är det till oss på Lönefabriken du ska vända dig.

Vi hjälper dig som kund att fokusera på det du är bra på – din verksamhet. Anlitar du oss sparar du både tid och energi. Med Lönefabriken får du mer tid att ägna åt att utveckla ditt företag och dina affärer.