AGI – Arbetsgivardeklaration på individnivå

AGI, eller arbetsgivardeklaration på individnivå, som det egentligen heter, är ett begrepp som ofta dyker upp för de som arbetar med lönefrågor. När det infördes var det en av de största nyheterna inom löneområdet på länge. De nya reglerna infördes i två steg och sedan januari 2019 ska alla redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå varje månad. 

För de anställda innebär AGI att de löpande kan se sina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på skatteverket.se. De som arbetar med lön måste, istället för de årliga kontrolluppgifterna, rapportera fler uppgifter varje månad. På så sätt behöver man inte felsöka ett helt år bakåt i tiden om någonting inte skulle stämma.

Vad innebär AGI för mig som arbetsgivare?

Precis som tidigare ska du som arbetsgivare lämna arbetsgivardeklaration en gång i månaden, men du ska dessutom redovisa utbetalningar för arbete och skatteavdrag separat för varje anställd. Redovisningen ska ske för samtliga anställda oavsett om de anställda ska antecknas i personalliggaren eller inte.

Förmåner beskattas samma månad

En anställd ska beskattas för förmåner samma månad som den anställde fick sin förmån. Detta enligt den så kallade kontantprincipen. Om en förmån har redovisats felaktigt en viss månad måste den aktuella arbetsgivardeklarationen rättas. Det kan till exempel handla om att ett bilförmånsvärde har redovisats med ett felaktigt belopp.

Lönefabriken hjälper dig och ditt företag med allt som har med löner att göra

Behöver du en stabil och pålitlig lönepartner med personlig service och lång erfarenhet av just lönehantering? Då är det till oss på Lönefabriken du ska vända dig.

Vi hjälper dig som kund att fokusera på det du är bra på – din verksamhet. Anlitar du oss sparar du både tid och energi. Med Lönefabriken får du mer tid att ägna åt att utveckla ditt företag och dina affärer.

Vill du veta mer? Använd formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Offertförfrågan Kontakta oss