Semester och semesterdagar

Som anställd har du rätt till 25 (30-) dagars semesterledighet per år, eller 5 dagar per år om du anställts 1/9 eller senare samma år som semestern. Om du inte har tjänat in 25 (30-) dagars betald semester har du rätt att ta obetald semester för de dagar du inte tjänat in. Vissa företag erbjuder förskottssemester.

Du måste ta ut 20 dagar per år ut enligt semesterlagen men alla dagar utöver 20 dagar får sparas. I upp till fem år får du spara de sparade semesterdagarna. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att alla anställda tar ut sin ledighet under semesteråret.

Så räknar du fram dina intjänade semesterdagar

Du kan räkna ut hur många intjänade dagar du har genom att ta:
Antal anställningsdagar under intjänandeåret / 365 * Din semesterrätt = Intjänade semesterdagar

Obetald semester

Det innebär att du får ledigt men att din arbetsgivare gör ett löneavdrag för de dagar du är borta. Avdraget är vanligen 4,6%/dag av din månadslön, men kontrollera för säkerhets skull informationen i ditt kollektivavtal då beräkningen kan variera.

Förskottssemester

Arbetsgivaren erbjuder ibland förskottssemester. När du börjar en anställning så hinner du ibland inte tjäna in betald semester utan kan då nyttja förskottsemester. Det regleras inte i lagen, men det innebär att du får ordinarie lön under semestern. Det uppstår då en skuld till arbetsgivaren. Denna skuld skrivs av efter 5 år efter att du börjat din anställning, eller om du sägs upp på grund av arbetsbrist, sjukdom eller om din arbetsgivare grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot dig.

Lönefabriken hjälper dig och ditt företag med allt som har med löner att göra

Behöver du en stabil och pålitlig lönepartner med personlig service och lång erfarenhet av just lönehantering? Då är det till oss på Lönefabriken du ska vända dig.

Vi hjälper dig som kund att fokusera på det du är bra på – din verksamhet. Anlitar du oss sparar du både tid och energi. Med Lönefabriken får du mer tid att ägna åt att utveckla ditt företag och dina affärer.

Vill du veta mer? Använd formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Offertförfrågan Kontakta oss

Etiketter: ,,,,