Många företag erbjuder friskvård till sina anställda i form av ett bidrag. Men varför ska man egentligen erbjuda friskvårdsbidrag? Vad räknas som en friskvårdsaktivitet och finns det regler jag behöver förhålla mig till? Vi besvarar dessa frågeställningar nedan.
Fördelarna med att erbjuda friskvårdsbidrag
Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner. Däremot kan en förmån som friskvårdsbidrag ge en rad fördelar både för dig som arbetsgivare och dina arbetstagare. Att erbjuda friskvårdsbidrag eller friskvårdsaktiviteter ger en tydlig signal att ni vill underlätta för era anställda att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Friskvårdserbjudande kan bidra till:
- Ett hälsosamt liv
- Ökad frisknärvaro
- Förebyggande av arbetsrelaterade belastningsskador
- Nöjda medarbetare
Friskvårdsbidrag belopp
Friskvårdsaktiviteten ska som sagt vara av mindre värde för att det ska vara skattefritt, vilket i praktiken betyder att friskvårdsbidraget ej får överstiga 5000 kr/år. Överskridande belopp beskattas.
Skattefriheten gäller bara för kostnaden för själva aktiviteten. Bidraget kan därför inte användas för inköp eller hyra av redskap och utrustning. Dessa betraktas inte som en skattefri förmån. Detta gäller även startavgifter eller inträdesavgifter.
Vilka regler gäller för friskvårdsbidrag?
Friskvårdsbidrag räknas enligt Skatteverket som en personalvårdsförmån som är skattefri för de anställda. För att förmånen ska kunna räknas som en skattefri personalvårdsförmån ska den vara av mindre värde och erbjudas till alla anställda.
Om friskvårdsbidrag endast skulle erbjudas till ett urval av anställda, eller om värdet skiljer mellan olika anställningsgrupper, blir hela eller delar av erbjudandet skattepliktigt. Erbjudandet kan dock skilljas åt beroende på anställningens sysselsättningsgrad, om anställningen är tidsbegränsad eller för timanställda som enbart arbetar vid vissa tillfällen.
Arbetsgivaren bestämmer vad som räknas som friskvård
Innan 2018 var arbetsgivaren tvungen att förhålla sig till Skatteverkets regler om vilka aktiviteter som inte räknades som friskvård. Nu mera kan arbetsgivaren bestämma vilka aktiviteter som hen godkänner. Alltså, även om Skatteverket inte förbjuder golf som aktivitet kan din arbetsgivare göra det. Däremot brukar friskvårdsbidraget innefatta de flesta vanliga motions- och friskvårdsaktiviteterna. På Skatteverkets hemsida hittar du en förteckning på de vanligast förekommande friskvårdsaktiviteterna som ingår.
Lönefabriken hjälper dig och ditt företag med allt som har med löner att göra
Behöver du en stabil och pålitlig lönepartner med personlig service och lång erfarenhet av just lönehantering? Då är det till oss på Lönefabriken du ska vända dig.
Vi hjälper dig som kund att fokusera på det du är bra på – din verksamhet. Anlitar du oss sparar du både tid och energi. Med Lönefabriken får du mer tid att ägna åt att utveckla ditt företag och dina affärer.
Vill du veta mer? Använd formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.