Semester vid permittering – Så fungerar det!

Trots en pandemi och rådande omständigheter går vi mot semestertider. För arbetsgivare som har korttidsarbetare/permitteringar kan det vara svårt att veta vilka regler du har att förhålla dig till. Vi hjälper dig att få klarhet i de vanligaste frågorna.

Vid beräkningen av antal semesterdagar med semesterlön räknas även de dagarna när den anställda har varit frånvarande på grund av korttidsarbete. Många centrala kollektivavtal är reglerade så att semesterintjänandet ska räknas på ordinarie lön (100%), trots att lönen har sänkts. Värdet på semesterlönen (och semestertillägget) grundar sig på hur den anställde tjänande in semestern under intjänandeåret.

Semesterdagar räknas – oavsett arbetsdagens längd

Varje schemalagd arbetsdag ska räknas till en hel semesterdag. Detta gäller oavsett arbetsdagens längd. I konsekvens med detta ska också semesterlön för en hel semesterdag betalas ut.

Semesterlagens regelverk gäller även vid korttidsarbete. Du som arbetsgivare har en skyldighet att se till att alla anställda plockar ut 20 semesterdagar under semesteråret – förutsatt att den anställda tjänat in minst 20 betalda semesterdagar. Om ni har ett kollektivavtal är det därför viktigt att säkerställa vilka regler som finns där, för att sedan följa dem. Vi hjälper er gärna att tolka ert kollektivavtal.

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska hantera semesterlönerna? Kontakta oss!
Vi hjälper gärna till.

 

Etiketter: ,,,,,